Ifølge Danmarks statistik, så er 15% af befolkningen fyldt 65 år. Dvs. ud af de 5,8 millioner som bor her i landet, så er de 870.000 fyldt 65 år. Det er i sig selv ikke specielt uhyggeligt, men da jeg faldt over en tabel fra Apotekerforeningen ganske vist fra 2013, så viser den, at ud af de 350.000, 65 til 69 årige, har 88% et receptpligtigt medicinforbrug!
Og ude af de 250.000 70-74 årige, taler vi om at 90% flere gange om måneden står på apoteket med en recept og skal have medicin udleveret. Dykker man så lidt ned i Veluxfondens undersøgelser som er af lidt nyere dato, så viser det sig, at et sted mellem 21 og 55% af de 870.000 ikke tager deres medicin som man skal, hvilket skyldes misforståelse, forvirring omkring dosering, bivirkninger eller øget overfølsomhed. Se, det er FANDNME uhyggeligt!
I guder, noget rod…
Jeg har været sygeplejeske siden 1998 og jeg har siden jeg stod som ung sprød sygeplejerske med fregner, lyst hår og en let skelen, siddet med utallige medicin skemaer og doseret til små plastikæsker med navn og cpr nr. på, til Fru Andersen, Hr Madsen og Frk. Olsen. Og jo, jeg har i den grad undret mig over at man på 16’ måned stadig har brug for at tage pamol 1 g, 4 gange om dagen– for, hvor gør det ondt? Eller hvorfor 93 årige Ellen stadig skal belemres med medicin, specielt beregnet til overgangsalderen… Og hvorfor er det at der på 8´ år stadig udskrives sovemedicin til Hans, når nu man ved at efter en given periode, ikke længer har den ønskede effekt?
Det er noget rod! Vi skal være langt mere opmærksomme og kritiske på det medicin der bliver udskrevet, doseret og hældt op til vores ældre. Lægerne har mange patienter igennem deres konsultation, og beklager men fokus er ikke altid på de 2-3-4-5 sider lange medicin lister som der udskrives og doseres efter. Og sidder der så sygeplejersker, som jeg selv engang gjorde og ukritisk bare kaster piller i æskerne, så bliver det aldrig bedre, og den ældre… får det slet ikke godt…
Tænk hvis kommunen trådte lidt på bauwau-pedalen og fik fyret lidt op under underholdningsafdelingen, i stedet for at etablere konkurrende bisidder ordninger, men så kastede sig over et kommunalt tema som ”Fokus på for mange lægemidler i både hjemmepleje og på plejehjem”! … eller er det en tand for nytænkende og revolutionerende?
Og til jer som selv administrerer jeres medicin…
Fraset livsvigtigt medicin, er der så VIRKELIG slet ikke nogen medicinsk behandling som kan erstattes af noget mere motion, en anderledes kost, noget mere besøg af venner og familie eller måske et nyt sted at bo?
Jeg taler ikke om at man skal tage let og ligegyldigt på sin sygdom eller sine skavanker, men lænestol, leverpostejsmadder, ensomhed og isolation, det fremmer ikke sundhed, velvære eller et længere, lykkeligere og mere værdigt ældreliv, supporteret af behandling med medicin. Det er FANDNME uhyggeligt at 90% af alle 70-74 årige spiser receptpligtigt medicin, for ikke at næve de 90 åriges forbrug som ligger på hele 98%!
Der er i dag ualmindelige meget fokus på levevis i alle aldre og på mange niveauer. Og det er heldigvis blevet smart at forsøge at opbygge et sundt ældreliv! Og her kunne kommunen igen prøve noget lidt mere moderne end hjemmebesøg og ensomhedssamtaler… hvad med ”Mad på tværs”? Åben skolekøkkenerne med hold for ældre, og lad os få gang i Masterchef Senior. Eller ryd den smukke rådhussal og og få Vild med Oldie-dans på skemaet. Og tænk hvis vores eget lokalmedie Villabyerne tillige dække festlighederne? Se så begynder det at ligne noget, og måske vi så kan begynde at tage kommunens slogan om at ”Livet skal leves, hele livet” lidt mere alvorligt .. for, det står sgu lidt stiller, herude i kommunen …. og DET er fandnme uhyggeligt… du.