Denne uges DET GODE LIV handler om at lægge en køreplan for alderdommen.
DET GODE LIV: Kun du ved, hvordan du vil have det…
I de yngre dage handler det i ejendomsmæglersprog om beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed! Men på et tidspunkt, når kroppen begynder at sende utvetydige signaler om en begyndende alderdom, er beliggenhed fløjtende ligegyldig, for har du ikke tænkt på pla
De er nu oppe i årene, i begyndelsen af firserne, og som de kloge og forudseende mennesker, de er, er de begyndt at planlægge.
Der er ingen tvivl om, at deres liv, som så mange andres på den tid, har ligget godt planlagt i datidens Time Manager.
Så kom pensionen og dermed friheden til ikke længere at skulle planlægge hver dag, uge, måned og år. Men nu kommer alderdommen og dermed en betydeligt øget risiko for, at noget uforudset kan ske, som kan have en negativ indvirkning på resten af livet.
De er, som så mange andre, skræmte ved tanken om at skulle ende deres dage på et plejehjem, og derfor er de begyndt at skrive alt ned om, hvordan de forlanger, at deres liv skal forvaltes, hvis de skulle ende i en situation, hvor de ikke kan tage vare på sig selv eller hinanden.
Det er dig, der ved bedst
Rigtig mange, måske endda alt for mange, overlader de sidste vigtige beslutninger om, hvordan livet skal forme sig, til deres pårørende.
Men uanset, hvor tæt man er med sin datter, søn eller morfar, så er det et meget stort ansvar at lægge over på et andet menneske – at indirekte bede dem forvalte den sidste tid, hvor man selv er blevet ukampdygtig.
Derfor bliver mange, mod deres vilje, sendt på plejehjem. Har man ikke selv taget ansvar i tide, så er toget kørt, og næste stop er ballondans, fast sengetid og linoleumsgulve.
Hvis du nu pludselig havner i en tilstand, hvor du ikke selv kan sige, hvad du gerne vil, er det nyttigt at have skrevet dine ønsker ned på forhånd, lyder det fra indehaver af Trolles Sygepleje, Jill Trolle. Modelfoto: Mostphotos
Skriv det hele ned
Der er mange ting, som der kan tages beslutning om, og så er der få ting, som der skal tages beslutning om. Hvis projektet skal lykkes, er det nok en god idé at være realistisk omkring ønsker og krav.
En af de beslutninger, som der skal tages er, hvor du gerne vil bo. Vil du på plejehjem? I givet fald, hvilket? Og er der en foretrukken afdeling?
Hvis du vil blive hjemme, er det så realistisk?
Bliver du meget afhængig af hjælp, er det vigtigt, at dit hjem kan indrettes efter dine behov, og at du har midler til at tilkøbe ekstra hjælp.
Allerede her har du hjulpet dine pårørende godt på vej, for netop boligsituationen er en stor achilleshæl i mange familier.
Det kan også være, at du har nogle specifikke krav til, hvordan dit hjem skal indrettes, enten på plejehjemmet eller i din egen bolig.
Du drømmer ikke om, hvor mange ældre, vi oplever bliver stemt ned på ønsker om, hvordan eksempelvis stuen på plejehjemmet skal indrettes.
Her er der rigtig mange, især døtre, som pludselig er blevet certificerede indretningsarkitekter, og så er det desværre mere æstetik og farvekombinationer end dyrebare minder, som dominerer de nye omgivelser.
Men det kan også være, at det, som betyder rigtig meget for dig, er, hvem der skal gøre rent i dit hjem, slå din græsplæne og klippe dine roser, eller hvad du gerne vil have at drikke, og om der må bruges skyllemiddel i tøjvasken.
Der er ingen krav eller ønsker, som er pjattede, ligegyldige eller noget “… de nok selv finder ud af… ” For det gør de ikke!
De er ikke dig, og det er højst sandsynligt mange år siden, I sidst har boet sammen, så dine særheder, vaner, tanker og forestillinger har de intet kendskab til, og derfor bliver dit liv en kopi af deres, hvis ikke du får skrevet ned, hvordan du gerne vil have, det skal være.
Jo mere præcist, du kan få skrevet dine behov, dine krav og dine ønsker ned, jo nemmere har du gjort det for dine pårørende, og jo bedre bliver den sidste tid af dit liv.
Hvornår? Nu!
Måske har du allerede gjort dig mange tanker om dette, eller måske er det helt nyt for dig, men hvorom alting er, så er det en god idé at få sat vand over til te og få begyndt tankeprocessen.
Efterhånden som det begynder at tage form i dit hoved, kan du begynde at skrive det ned. Sørg for, at det kan læses og være tilgængeligt, skulle der pludseligt ske dig noget.
Fortæl også alle dine pårørende om, hvad du har skrevet ned. Det vil give en god ro og tryghed at vide, at du faktisk allerede har taget nogle meget vigtige beslutninger for dit eget liv, skulle du komme i en situation, hvor du ikke kan formidle det til dem.
En minutiøs køreplan
Lad os slutte ved ægteparret. De har minutiøst skrevet alt ned! De vil blive i deres dejlige hjem indtil den dag, hvor de skal herfra.
Og indtil da har de hjulpet deres døtre på vej med en udførlig vejledning til deres liv.
Det vil sige, de har besluttet, hvem der skal passe haven, gøre rent, sikret sig kontakt til en altmuligmand, skrevet ned, hvem der skal passe dem, hvor de gerne vil have, at der bliver bestilt mad fra, hvordan huset kan indrettes, hvis der bliver behov for ommøbleringer mm.
Alt i alt en meget detaljeret køreplan, som sikrer livskvalitet igennem hele deres liv, hvis de ender i en situation, hvor de ikke kan tage vare på sig selv eller hinanden.
Og med den køreplan i hånden, sikrer døtrene deres forældres sidste ønsker og krav til livet – og det må alt andet lige, give en dejlig ro, når klokken står stille, og de lukker deres øjne.
Det blev, som de ville have det lige til det sidste.